Gedrukte boekwerken en werkboeken

Malware & Cybersecurity

 

Malware is in automatiseringsland ondertussen een irritant fenomeen en onderdeel van vele criminele activiteiten. Iedereen heeft er in meer of mindere mate mee te maken. Elke organisatie loopt het risico, zonder adequate bescherming, besmet te raken. Daarmee loopt ook de continuïteit van het werk, en misschien zelfs het voortbestaan van het bedrijf, serieus gevaar.

Dit boek geeft een kijkje in de duistere wereld van trojans en phishers, hackers en social engineers. Ook is er veel aandacht voor de valkuilen die de gebruiker of organisatie langs de digitale snelweg tegenkomt. Met al die kennis zijn vervolgens maatregelen te nemen om die digitale narigheid buiten de deur te houden. En om er geen slachtoffer van te worden.

Dit boek is geschikt voor iedereen die zowel zakelijk als privé verantwoordelijk is voor en/of werkt met gevoelige data via de pc, laptop, tablet of smartphone.

Uitgegeven bij: Rendement, Hardcover, 158 pagina's, ISBN: 978-90-720-9227-4, prijs: € 49,00

Excel: Basishandelingen

 

Rekenen is een van de meest gebruikte toepassingen op de computer. Die is immers zelf een rekenmachine. Er bestaan vele rekenblad- of spreadsheetprogramma’s, en Excel neemt in die markt een vooraanstaande plaats in. Met dit programma kun je rekenmodellen maken om bijvoorbeeld de boekhouding van een organisatie te doen, een aangifteformulier van de belasting door te rekenen, je kilometers bij te houden, of een jaarrekening te maken.

In dit basiswerkboek maak je kennis met de elementaire functies en opties van Excel. Denk aan invoer, opmaak en gebruik van je gegevens, formules en functies. Met oefeningen en voorbeelden uit de praktijk kun je een en ander meteen uitproberen. Ook laten we zien hoe een plaatje vaak veel meer zegt dan duizend woorden, of eigenlijk: dan duizend getallen. Door die getallen te presenteren als een grafiek, wordt alles veel duidelijker en inzichtelijker.

Verder komen in dit basisboek nog (soms al best geavanceerde) onderwerpen aan bod – zoals controlemiddelen of snel reeksen vullen – die handig zijn als je met dit populaire programma aan de slag gaat. 

Uitgegeven bij: Brave New Books, Paperback, 135 pagina's, ISBN: 978-94-640-5965-6, prijs: € 29,95

Excel: Voor gevorderden

 

Als je in de basis redelijk tot goed kunt werken met rekenprogramma Excel, komt er vanzelf een moment dat je ook de geavanceerdere mogelijkheden zou willen verkennen. Er zijn namelijk vele hulpmiddelen in het populaire programma die je kunt gebruiken bij het ontwerpen van je modellen en formules, het (laten) bedenken van oplossingen, prognoses of scenario’s, de omgang met data- en draaitabellen, en dergelijke. In dit werkboek bespreken we verschillende opties en technieken voor de gevorderde gebruiker. Aan de hand van uitgebreide oefeningen en voorbeelden uit de praktijk kun je die meteen toepassen. Zo kun je kennismaken met de zeer geavanceerde functionaliteit van het rekenprogramma.

In dit werkboek komen verder zaken als speciale weergaven, overzicht, (externe) verwijzing, bijzondere grafieken en trends aan bod.

Dit werkboek is een vervolg op Excel Basishandelingen. Die handelingen moeten dan ook geen probleem zijn voor je. 

Uitgegeven bij: Brave New Books, Paperback, 137 pagina's, ISBN: 978-94-640-5137-7, prijs: € 29,95

Excel: Programmeren in VBA

 

Het populaire rekenprogramma Excel beschikt over een flinke gereedschapskist en heel wat functionaliteit. Waarom zou je dan in zo’n uitgebreid rekenbladprogramma überhaupt willen programmeren … alleen om routinetaken te automatiseren? Daarmee doe je Excel tekort, want er kan veel meer met behulp van de programmeertaal Visual Basic for Applications (VBA). Zo kun je opgenomen macro’s geheel naar wens aanpassen en bijvoorbeeld voorzien van eigen elementen. Of zelf dialoogvensters maken om met de gebruiker te communiceren over de uitvoering van een programma of routine bij het werken in een rekenmodel. Denk aan vragen als ‘Wat is de beginwaarde voor de berekening?’, ‘Waar staan de gegevens?’ of ‘Welk rapport wil je afdrukken?’.

Met dit werkboek leer je eigen toepassingen programmeren, (opgenomen) macro's bewerken, en allerlei extra functionaliteit toevoegen aan het rekenbladprogramma.

Om de oefeningen in dit werkboek uit te kunnen voeren, moet je beschikken over uitgebreide kennis en vaardigheid in Excel, in ieder geval op het niveau van de werkboeken Excel Basishandelingen en Excel voor Gevorderden in deze serie. 

Uitgegeven bij: Brave New Books, Paperback, 115 pagina's, ISBN: 978-94-640-5147-6, prijs: € 29,95

Outlook: E-mailen en organiseren

 

Wie kan er nog zonder e-mail? Elektronische berichten hebben inmiddels de analoge post zo’n beetje geheel vervangen, zowel in de zakelijke omgeving als in de privésfeer. Het is dan ook belangrijk om te weten hoe dat werkt. In dit werkboek bespreken we hoe je met het populaire Outlook – een van de meest gebruikte programma’s voor persoonlijk informatie management – je e-mail kunt regelen. Behalve het opstellen van berichten en het adequaat afhandelen van de ontvangen e-post, speelt ook het beheer van contactpersonen een grote rol. Daarmee wordt e-mailen een stuk eenvoudiger en efficiënter.

En Outlook is meer dan alleen een e-mail client. De onderdelen Agenda, Taken en Notities zijn minstens zo interessant om je zaakjes digitaal te organiseren. Afspraken en projecten worden zo een stuk gemakkelijker te managen. Niet voor niets omschrijven velen Outlook ook wel als hét programma voor time management. 

Uitgegeven bij: Brave New Books, Paperback, 142 pagina's, ISBN: 978-94-641-8740-3, prijs: € 29,95

PowerPoint: Presentaties

 

Presenteren is een vak, en het ontwerpen van een presentatie is niet hetzelfde als het presenteren zelf. Een professionele spreker neemt het publiek bij de hand en leidt de toehoorders (des)kundig door het verhaal. In veel van die presentaties, zowel in de zakelijke wereld als door privégebruikers, wordt het betoog ondersteund door PowerPoint. Met een fraaie, professionele diavoorstelling kun je in korte bewoordingen en met krachtige illustraties de essentie van je boodschap overbrengen.

Dit werkboek PowerPoint Presentaties heeft tot doel om je als eindgebruiker van dit populaire presentatieprogramma allereerst vertrouwd te maken met de elementaire functies en opties rondom het ontwerpen, vormgeven en uitvoeren van de ondersteunende presentatie.

Daarna maak je ook kennis met geavanceerde objecten en elementen, en methoden en technieken zoals koppelingen, speciale effecten en zelfstandig draaiende diavoorstellingen. En je vindt in het boek natuurlijk ook diverse tips over professioneel presenteren! 

Uitgegeven bij: Brave New Books,  Paperback, 148 pagina's, ISBN: 978-94-641-8739-7, prijs: € 29,95

Word: Tekstverwerking

 

Tekstverwerken is een van de meest uitgevoerde taken op de computer. Je zet een tekstverwerker in voor het schrijven van verzorgde en professionele brieven, rapporten en verslagen. Maar het typen van tekst is ook in veel andere situaties nodig, denk aan e-mails, reacties, forumpostings, blogs, enzovoorts. En ook bij het maken van een presentatie in PowerPoint of het verzamelen van gegevens in rekenbladprogramma Excel of in een kaartenbak (tabel) in Access ben je bezig met teksten invoeren. Dus sowieso is de vaardigheid om goed te kunnen tekstverwerken, erg handig.

Het werkboek Word Tekstverwerking heeft tot doel om je als eindgebruiker vertrouwd te maken met de elementaire functies en opties van dit tekstverwerkingsprogramma. Ook komen enkele handige (taal- en zoek-) hulpmiddelen, opmaaktekens, tabstops en tabellen aan bod. 

Uitgegeven bij: Brave New Books,  Paperback, 206 pagina's, ISBN: 978-94-641-8738-0, prijs: € 29,95

Word: Voor gevorderden

 

Eenmaal bekend met de (basis)handelingen en mogelijkheden in tekstverwerker Word, ontstaat al snel de behoefte om ook de geavanceerdere mogelijkheden te verkennen. In dit werkboek Word voor Gevorderden komen veel van die bijzondere functies en opties aan bod zoals werken met afbeeldingen, WordArt- en SmartArt-objecten, en dergelijke. Ook geavanceerde onderwerpen zoals reviseren, samenvoegen, gebruik van velden of formulieren, snelonderdelen en sjablonen komen aan de orde. Zulke opties kunnen je vaak veel tijd en werk besparen.

Verder is er in dit werkboek veel aandacht voor grote (lange) documenten. Die kunnen vele pagina’s en diverse hoofdstukken tellen, speciale opmaak vereisen, en geavanceerde (gekoppelde) objecten bevatten. En denk ook aan onderwerpen als stijlen, pagina-opmaak en elementen als kop- en voetteksten, paginanummers, inhoudsopgave, index en voet- of eindnoten.

Dit werkboek is een vervolg op Word Tekstverwerking over de basishandelingen in de tekstverwerker. Die moeten dan ook geen probleem zijn voor je. Er is ook een derde werkboek over Word: Programmeren in VBA. 

Uitgegeven bij: Brave New Books,  Paperback, 206 pagina's, ISBN: 978-94-641-8738-0, prijs: € 29,95

Word: Programmeren in VBA

 

Met Word beschik je al over een flinke gereedschapskist en heel wat functies en opties om teksten te maken. Dus waarom zou je in zo’n uitgebreide tekstverwerker überhaupt willen programmeren … alleen routinetaken automatiseren? Daarmee doe je Word tekort, want er kan veel meer met behulp van programmeertaal VBA. Zo kun je opgenomen macro's geheel naar wens aanpassen en bijvoorbeeld voorzien van eigen elementen of dialoogvensters waarmee je met de gebruiker kunt communiceren over de uitvoering van het programma. Denk aan vragen als ‘Wie zijn de geadresseerden?’, ‘Waar staan de gegevens?’ of ‘Welk rapport wil je afdrukken?’.

Met dit werkboek leer je eigen toepassingen programmeren, (opgenomen) macro's bewerken, en allerlei extra functionaliteit toevoegen aan de tekstverwerker.

Je moet beschikken over uitgebreide kennis en vaardigheid in Word om de oefeningen in dit werkboek uit te kunnen voeren, in ieder geval op het niveau van de werkboeken Word Tekstverwerking en Word voor Gevorderden. 

Uitgegeven bij: Brave New Books,  Paperback, 113 pagina's, ISBN: 978-94-641-8736-6, prijs: € 29,95

Beperkt leverbaar ;-)

Geavanceerd documenten opstellen met Word

 

Veel mogelijkheden voor het opstellen van documenten met Microsoft Word blijven onbekend en dus onbenut. Geavanceerd documenten opstellen met Word geeft de gebruiker daarom inzicht in de vele mogelijkheden van Word. En leert deze toe te passen. Hoe produceer je 1.000 gepersonaliseerde dm-brieven zonder steeds zelf naam en adres handmatig te moeten invoegen? Ook het inrichten van grote documenten, werken met sjablonen en sorteren passeren de revue. En nog veel meer. De theorie in dit boek is doorspekt met praktische opdrachten en oefeningen, waardoor de gebruiker zich de vele mogelijkheden gemakkelijk eigen maakt. 

Uitgegeven bij: ThiemeMeulenhoff,  Paperback (tweedehands), 106 pagina's, ISBN:  978-90-069-5204-9 (2005) - coauteur: F.J. Peetoom

Een goede website ontwerpen met Frontpage

 

Een website maken is niet moeilijk. Maar hoe ontwerp je een doeltreffende website die biedt wat de gebruiker zoekt? Een goede website ontwerpen met Frontpage begint bij het begin: wie zijn de bezoekers en wat voor soorten websites zijn er? Vervolgens besteedt de uitgave aandacht aan wat er komt kijken bij het ontwerpen van de website. En eenmaal klaar: hoe plaats je een site uiteindelijk 'live' op een server? Een goede website ontwerpen met Frontpage is geen specialistische handleiding, maar geeft inzicht in de factoren die een website succesvol maken. Handige checklists en een overzicht van gespecialiseerde literatuur maken deze uitgave compleet. 

Uitgegeven bij: ThiemeMeulenhoff,  Paperback (tweedehands), 98 pagina's, ISBN:  978-90-069-5209-4 (2005) - coauteur: F.J. Peetoom

Niet meer leverbaar

Office Rendement

 

Office Rendement, een nieuws- en adviesmagazine met de focus op professionele medewerkers in het digitale kantoor; elke maand een vakblad met 100% praktische info, elke week een nuttige e-mail met het belangrijkste nieuws. 

Uitgegeven bij: Rendement,  Tijdschrift, vijf jaargangen van 12 nummers, ca. 25% van de pagina's (restant door redactie en coauteurs), ISSN: 1566-7618 (Office Rendement 2017-2022); 

Office 2016


Er is alweer een nieuwe versie van de kantoorsoftwarebundel van Microsoft verschenen: Office 2016. Was er eigenlijk nog wel iets nieuws te verzinnen? Al sinds jaar en dag zit de gereedschapskist voor kantoorwerkzaamheden boordevol handige tools en functies

voor tekstverwerking, presentatie en rekenbladen: zowel onderdelen als Spellingcontrole, Slim zoeken, WordArt, SmartArt of grafieken die in elk programma te gebruiken zijn, als specifieke functies voor geavanceerde taken in de afzonderlijke apps.

Welke opties en functies zijn nieuw of recent toegevoegd aan de populaire programma’s Word, PowerPoint, Excel en Outlook? En wat is OneNote of Sway? Zet de nieuwste hulpmiddelen in voor de dagelijkse (kantoor)werk. 

Uitgegeven bij: Rendement,  Paperback, 95 pagina's, ISSN: 1569-7592 (Office Rendement 2016)

Windows 10


Een computerbesturingsysteem zoals Windows van Microsoft is met enige regelmaat aan vervanging toe. De nieuwe versies spelen vaak beter in op de behoefte van gebruikers op dat moment en houden ook rekening met nieuwe applicaties. Sofwarefabrikanten

zien natuurlijk graag dat u direct overstapt op de nieuwste versie zodra deze beschikbaar is, maar bij zo’n overstap komt best nog wel wat kijken. Zo heeft een nieuwe versie vaak een nieuw uiterlijk, staan opties op nieuwe plekken of zijn ze verdwenen en krijgt u te maken met een heel nieuwe set aan functionaliteiten. In het begin is dat vaak even wennen maar na enig gebruik weet u niet beter meer. In dit themadossier leest u alles over de nieuwste versie van het besturingssysteem van Microsoft: Windows 10 én krijgt u ook alvast een voorproefje van de geplande update.

Uitgegeven bij: Rendement,  Paperback, 103 pagina's, ISSN: 1877-7724 (Management Rendement 2016);
95 pagina's, ISSN: 1574-1419 (FA Rendement 2016); 94 pagina's, ISSN: 1569-7592 (Office Rendement 2016)

Digitale veiligheid


Digitale veiligheid staat niet bij iedereen op de kaart, terwijl het een constante zorg is. Of in ieder geval zou moeten zijn: uw cruciale en gevoelige gegevens mogen immers niet in verkeerde handen vallen. En er zijn nogal wat cybercriminelen die daarop uit zijn. Ze bedienen zich daarbij van allerlei malware en zorgen zo voor heel wat malheur. In dit themadossier leert u hun wereld (her)kennen zodat u zich ertegen kunt beschermen.
Gebruikers worden vaak gezien als zwakke schakel bij maatregelen omtrent beveiliging en bescherming. Maar met sterke  wachtwoorden, adequaat updaten en de nieuwste (biometrische) technieken hoeft dat de professionele pc-gebruiker niet te overkomen.

Ook het ‘internet der dingen’ – oftewel de miljarden elektronische apparaten die ondertussen in de digitale wereld opduiken – vormt een behoorlijk risico. De social engineer en de hacker hebben daarmee weer een nieuwe ingang ter beschikking om uw veiligheid te bedreigen en hun vuiligheid te spuien. Wees dus alert!

Uitgegeven bij: Rendement,  Paperback, 95 pagina's, ISSN: 1875-4627 (PC Rendement 2015)

Access databases


Gegevens spelen over het algemeen een cruciale rol in de bedrijfsvoering van vele bedrijven, instanties, verenigingen, en andersoortige organisaties. Het is dus zaak dat de verzameling, de be- en verwerking en het beheer ervan goed en adequaat gebeurt. Vaak betreft het ook nog eens gevoelige en persoonlijke gegevens, waar extra voorzichtig mee moet worden omgegaan.

Er bestaat al sinds jaar en dag software die speciaal is ontworpen om gegevensverzamelingen op een personal computer te beheren; een bekend voorbeeld daarvan is Microsoft Access. Zulke programma’s beschikken over heel wat middelen om een en ander afdoende en veilig te regelen. Dat gebeurt met behulp van database-objecten als tabellen, query’s, formulieren en rapporten, soms bijeengebracht in een database-applicatie. In dit themadossier leest u hoe al die objecten werken, en hoe u op een verantwoorde manier de toegang regelt tot uw gegevens.

Uitgegeven bij: Rendement,  Paperback, 95 pagina's, ISSN: 1875-4627 (PC Rendement 2015)

Softwarekeuze


Staat u op het punt om namens de organisatie software in te kopen, dan heeft u het juiste dossier voor uw neus. In dit themadossier

passeren de verschillende overwegingen de revue die u kunt maken bij het uitkiezen van verschillende soorten software.

Of u nu op zoek bent naar een kantoorpakket, specifieke bedrijfsapplicaties, (web)apps, tools of software uit de cloud; dit dossier helpt u een stappenplan op te stellen waarmee u tot de juiste keuze komt.

Uitgegeven bij: Rendement,  Paperback, 95 pagina's, ISSN: 1875-4627 (PC Rendement 2015)

Back-up


Wie wat bewaart, die heeft wat! Die waarheid als een koe kan wel eens uw redding blijken als u een analoge of digitale calamiteit overkomt. Want niet alleen kunt u daarbij belangrijke gegevens en bestanden kwijtraken, maar ongetwijfeld zal daardoor ook de continuïteit van uw organisatie gevaar lopen. Het is dan ook verstandig om de belangrijkste cruciale en gevoelige gegevens van uw organisatie veilig te stellen in de vorm van een back-up. Iedereen heeft wel eens gehoord van dat verschijnsel, en weet ook nog wel enigszins te omschrijven wat een back-up zou moeten zijn of doen. Bovendien hameren alle specialisten, deskundigen en verantwoordelijken op ICT-gebied erop dat u regelmatig back-ups maakt. En toch blijkt de praktijk weerbarstiger te zijn. Na een ramp met ernstige digitale gevolgen blijken er dan toch opeens geen adequate kopieën van alle belangrijke gegevens beschikbaar te zijn om de benodigde werkgegevens snel te kunnen herstellen, en weer direct aan het werk te gaan. Dit themadossier laat u zien welke bedreigingen er zoal zijn voor uw cruciale data. Er nog veel belangrijker: waarom u wat, wanneer, waar en op welke manier zou moeten bewaren. Om altijd iets achter de hand te hebben en weer snel up-and-running te zijn na een digitale catastrofe!

Uitgegeven bij: Rendement,  Paperback, 95 pagina's, ISSN: 1875-4627 (PC Rendement 2014)

Het Nieuwe Werken


Iedereen beschikt tegenwoordig wel over mobiele apparatuur en breedband internet waardoor werken bijna altijd en overal mogelijk is! Thuis- of telewerken is dan ook populair. Het Nieuwe Werken brengt echter ook weer nieuwe aspecten met zich mee, die niet onderschat mogen worden. Denk aan beveiliging van gegevens, gebruik van eigen spullen, wettelijke regels voor flexwerkplekken, delen, samenwerken en uitwisselen via de cloud, et cetera. Omdat de telewerker vaker zelfstandig moet handelen, een grotere verantwoordelijkheid draagt voor het uitvoeren en voltooien van de werkzaamheden, en in een thuissituatie ook nog eens een goede balans tussen werk en privé moet zien te vinden, is Het Nieuwe Werken niet voor iedereen geschikt. 

Om een en ander succesvol te laten zijn, is het verstandig goed over alle aspecten na te denken. Dan is uw organisatie in staat om een passend beleid te formuleren, en de telewerkers weten wat er van hen wordt verwacht. 

Uitgegeven bij: Rendement,  Paperback, 95 pagina's, ISSN: 1875-4627 (PC Rendement 2014)

Software licenties


Boetes, gevangenisstraffen, en niet te vergeten: imago-schade. Het kan u zomaar allemaal overkomen als u de licenties voor de software die u dagelijks gebruikt in uw organisatie niet op orde heeft en de ‘softwarepolitie’ komt langs. Want nog altijd staat er op zakelijke computers behoorlijk wat illegale software. Soms onbedoeld, maar vaak ook bewust om geen kosten te hoeven maken voor zoiets ‘ontastbaars’ als een computerprogramma. Als u begrijpt hoe de wereld van de licenties in elkaar zit en wat de consequenties zijn voor uw organisatie als u ze niet op orde heeft, kunt u een boel ellende voorkomen. Bijvoorbeeld door goed licentiebeheer en ‘software asset

management’. Dit themadossier vertelt er u alles over. Dan hoeft u geen averij op te lopen door (ongewilde of onbedoelde) softwarepiraterij.

Uitgegeven bij: Rendement,  Paperback, 95 pagina's, ISSN: 1875-4627 (PC Rendement 2014)

E-vergaderen


Vergaderen is in sommige organisaties een cultuur. Overleg is natuurlijk nodig, maar het is vaak een hele klus om het te organiseren. Voorbereiding, planning, uitvoering en de nazorg geven u vele taken en werkzaamheden die allemaal moeten worden

verzorgd. Daar kan uw computer u stevig bij helpen, bijvoorbeeld door afspraken, taken en vergaderingen via verzoeken

aan de deelnemers te versturen. Of door e-mails te gebruiken als uitnodiging, of als middel om de agenda en de begeleidende

documenten met informatie, en achteraf de notulen in bijlagen mee te sturen.

Maar de elektronische hulpjes kunnen nog veel meer: denk dan aan ondersteuning bij het bespreken van de agendapunten op een digitaal whiteboard, de vertoning van een aantrekkelijke presentatie, of het faciliteren dat deelnemers die niet fysiek aanwezig kunnen zijn, toch (virtueel) aan de bijeenkomst kunnen deelnemen. Dat laatste wordt ook wel e-vergaderen genoemd, en steeds meer organisaties maken er gebruik van omdat het snel overleg mogelijk maakt, en flink bespaart op (reis)tijd en kosten. Is de e-meeting ook iets voor u?

Uitgegeven bij: Rendement,  Paperback, 95 pagina's, ISSN: 1569-7592 (Office Rendement 2014)

Websites


Je kunt niet meer zonder de communicatie met doelgroepen via internet, en dan met name via een website. Het ontwerpen van websites is een vak apart en wordt doorgaans door specialisten gedaan. Op zich is het niet zo moeilijk om een simpele webpagina te maken, maar deskundige ontwerpers kunnen meer en betere mogelijkheden bieden om een website als een belangrijk marketinginstrument te laten werken.

Eenmaal besloten om een website te laten bouwen door professionele webdesigners, is kennis van zaken die daarbij komen kijken heel nuttig. Om mee te praten over de onderwerpen die zij aandragen. Daarom in dit themadossier alles over webontwerp ‘in a marketeers point of view’.

Uitgegeven bij: Rendement,  Paperback, 95 pagina's, ISSN: 1873-0361 (Marketing Rendement 2014)

Outlook 2013


Vandaag de dag vindt bijna alle zakelijke communicatie plaats via de elektronische snelweg. Daar sluit Outlook goed op aan. Het idee achter Outlook is dat u een compleet programma op uw pc heeft waarmee u tal van dagelijkse werkzaamheden kunt uitvoeren. Het is zonde om de software alleen te gebruiken voor het uitwisselen van e-mails en bestanden. Outlook heeft veel meer te bieden dan u misschien denkt of op dit moment benut aan mogelijkheden. In versie 2013 van het programma zijn er weer volop nieuwe functies toegevoegd. Dit themadossier van PC Rendement helpt u het maximale uit Outlook 2013 te halen. Alle nieuwe opties en mogelijkheden passeren de revue.

Uitgegeven bij: Rendement,  Paperback, 95 pagina's, ISSN: 1875-4627 (PC Rendement 2013)

Werken met pdf


Pdf is een begrip geworden. Steeds vaker krijgt u een document of ander bestand niet meer geprint of gedrukt, maar digitaal onder ogen in ‘portable document format’. Er is wel beweerd dat dit uiteindelijk het papierloze tijdperk zou inluiden, maar of dat ooit zal komen is nog maar de vraag. Feit is wel dat elektronische documenten tegenwoordig een steeds belangrijker rol zijn gaan spelen. U komt pdf’s op allerlei plaatsen tegen: op internet, op cd’s in de vorm van een handleiding, leveringsvoorwaarden of garantiebepalingen van apparatuur,

als bijlage bij e-mails, et cetera. 

De pdf is een standaardformaat dat door iedereen, op elke computer en met elk besturingssysteem te gebruiken is. Dat is handig voor de uitwisseling van bestanden die op verschillende platforms moeten worden bekeken of bewerkt. Daarnaast schept de bestandsindeling eenheid en duidelijkheid in met name de drukkerswereld, door speciaal voor die branche afgesproken specificaties.

Er kan nog veel meer met pdf: zo kunt u er bijvoorbeeld niet alleen afbeeldingen in opnemen, maar ook video en zelfs audio. En wilt u een bestaand pdf-document aanpassen, anders pagineren, de tekst doorzoekbaar maken, volgbare links naar externe sites of documenten toevoegen… na het doorlezen van dit themadossier, weet u wat hiervoor de mogelijkheden zijn.

Uitgegeven bij: Rendement,  Paperback, 95 pagina's, ISSN: 1569-7592 (Office Rendement 2013)

Webdesign en webbeheer


Een organisatie zonder website is vandaag de dag haast ondenkbaar. De website is een digitaal visitekaartje, waarmee u kunt laten zien in welk vakgebied uw organisatie zich begeeft, waar u voor staat én heel praktisch: hoe u te bereiken bent. Het ontwerpen van een website gaat niet over één nacht ijs. Voor iedere organisatie is namelijk een andere website het meest geschikt. Wat is om te beginnen uw belangrijkste doel: functionaliteit of esthetiek? En hoe kunt u uw bezoekers het beste bedienen? 

Er zijn allerlei zaken die bij het ontwerpen en beheren van websites om de hoek komen kijken. Ook als u het ontwerpen uitbesteed, moet u hiervan goed op de hoogte zijn. Al helemaal als uw organisatie op het moment nog geen website heeft. Dit themadossier van PC Rendement vertelt u wat er allemaal komt kijken bij webdesign en webbeheer, zodat u straks goed voorbereid naar uw eigen site gaat.

Uitgegeven bij: Rendement,  Paperback, 95 pagina's, ISSN: 1875-4627 (PC Rendement 2013)

Malware en Phishing


Nu malware is uitgegroeid tot een serieuze criminele activiteit, kunt u er niet meer omheen: zonder adequate maatregelen zet u de continuïteit van het bedrijf op het spel. U zult zich dus moeten verdiepen in de wereld van hacken, trojans en phishing om te weten welke stappen het beste zijn. Alles op slot zetten is daarbij geen optie, want uw bedrijfssystemen moeten ook gewoon bruikbaar blijven om mee te werken. 

U kunt echter ook een hoop narigheid voorkomen als u gericht werkt aan voorlichting voor alle medewerkers en aan preventie. Een goed inlog- en wachtwoordbeleid kan al veel schelen. Ook het beveiligen van de apparatuur die medewerkers mee van huis nemen, voorkomt de nodige problemen. Kortom, wapen u tegen de inventiviteit die de cybercrimineel aan de dag legt. Hopelijk kan dit dossier u daarbij een handje helpen!

Uitgegeven bij: Rendement,  Paperback, 95 pagina's, ISSN: 1875-4627 (PC Rendement 2013)

Office 2013


Voor uw werk bent u voor een groot deel afhankelijk van computers en software. Sterker nog, u kunt veel van uw taken helemaal

niet uitvoeren zonder kantoorsoftware. In de meeste professionele organisaties wordt gewerkt met het Office-pakket van Microsoft. Dat kent u als ervaren pc-gebruiker natuurlijk als geen ander. Toch is er in het OfficeKompas 2013 ook voor u veel nieuws te ontdekken. Met Office 2013 doen namelijk weer nieuwe toepassingen en handigheidjes hun intrede. Zodat u uw werk nog sneller en efficiënter kunt doen. Is uw organisatie al overgestapt op de nieuwste versie , dan kunt u bij wijze van spreken direct aan de slag!

In dit themadossier vindt u veel praktische informatie over het zakelijk gebruik van Office 2013 in het algemeen en Word, Excel,

PowerPoint en Outlook 2013 in het bijzonder. 

Uitgegeven bij: Rendement,  Paperback, 120 pagina's, ISSN: 1569-7592 (Office Rendement 2013)

Windows 8


Zit u als professionele pc-gebruiker nu wel te wachten op een geheel nieuwe manier van werken? Microsoft denkt van wel, want in het nieuwste besturingssysteem Windows 8 dat alweer even op de markt is, heeft de softwaregigant de pijlen vooral gericht op de tabletgebruiker die werkt met een aanraakscherm. Maar uw pc heeft waarschijnlijk nog geen touch screen, dus vraagt u zich wellicht af of u wel met die nieuwe besturingssoftware aan het werk kunt. En ook of u met uw hele organisatie wel moet gaan overstappen.

In dit dossier vindt u alles rondom het besturingssysteem overzichtelijk bij elkaar. U kunt zich verdiepen in de voor- en nadelen, de manier van installeren, het gebruik van de nieuwe interface en het bureaublad, de aansluiting met de cloud en BYOD (‘bring your own device’), en wat verder nog nieuw is. Dit dossier brengt u weer helemaal op de hoogte.

Uitgegeven bij: Rendement,  Paperback, 95 pagina's, ISSN: 1875-4627 (PC Rendement 2013)

Pdf-bestanden


Met bestandsformaat pdf heeft u inmiddels een scala aan mogelijkheden om uw document op te maken. Zo kunt u er bijvoorbeeld niet alleen afbeeldingen in opnemen, maar ook video en zelfs audio. Wilt u een bestaand pdf-document aanpassen, er wat passages uithalen en er nieuwe voor in de plaats zetten? Als u dit dossier heeft gelezen, weet u wat hiervoor de mogelijkheden zijn. En als u een rapport heeft opgesteld van een behoorlijke omvang, dan is het doorzoekbaar maken van het document eigenlijk een onmisbare stap. Wilt u in uw rapport verwijzen naar externe websites, dan kunt u aanklikbare links in de pdf opnemen. Maar er is nog meer mogelijk. Zo is er tegenwoordig goed nagedacht over de conversie tussen verschillende programma’s. Daardoor kunt u bijvoorbeeld gegevens uit een pdf-document overzetten naar Excel. Bestaat pdf voor u alleen maar uit het lezen van documenten op websites? Dan is er helaas een belangrijk aandachtspunt; Adobe Reader, behoort tot de onveiligste software op internet. Keer op keer weten malwaremakers er hun voordeel mee te doen. Zorg dus altijd voor voldoende bescherming.

Uitgegeven bij: Rendement,  Tijdschriftdossier, 32 pagina's, ISSN: 1875-4627 (PC Rendement 2012)

Draadloos kantoor


U kent dat wel: rond alle bureaus hangen kabels en als u even externe hardware wilt synchroniseren met de pc moet dat met een verloopsnoertje. Wat zou het handig zijn als al die apparaten draadloos met elkaar konden praten. Het goede nieuws is echter: die tijd is aangebroken. Vrijwel alle kantoorapparatuur die nu van de lopende band rolt, heeft de mogelijkheid om draadloos te communiceren. Hetzij via bluetooth, of via WiFi, dan wel via 3G. Dat klinkt dus ideaal. Maar als u hiermee wilt gaan werken, zult u wel moeten zorgen dat al die apparaten met elkaar kunnen praten. En soms zijn er blokkades die een vermindering van de signaalsterkte veroorzaken, of andere ‘stoorzenders’ die de verbinding nadelig beïnvloeden. Hoe spoort u die storingsbronnen op en hoe kunt u zorgen dat zij geen invloed meer hebben op het signaal? Ook de beveiliging van al die vrij in de ether zwevende signalen vereist extra aandacht. Want als ú het signaal op kunt vangen, dan kan een ander dat ook. Kortom, de vrijheid van draadloos is heerlijk, maar zorg wel dat u alle aspecten ervan onder controle houdt. 

Uitgegeven bij: Rendement,  Tijdschriftdossier, 32 pagina's, ISSN: 1875-4627 (PC Rendement 2012)

Zakelijke hardware tweaken


U zult waarschijnlijk niet direct zelf de snelheid van de processor mogen/willen aanpassen, maar voor minder ingrijpende veranderingen is vaak wel gelegenheid. Binnen de marges van de rechten die u heeft, kunt u de pc dan toch naar uw hand zetten. De vakterm hiervoor is ‘tweaken’. Op die manier kunt u uw computer laten werken zoals u zelf prettig vindt, met uw eigen instellingen, bureaublad en werkbalken. Dat is zelfs mogelijk als u uw pc moet delen met een of meer andere gebruikers. 

Nu staan veel bedrijven uit het oogpunt van beveiliging en een soepel lopend beheer niet direct toe dat u bijvoorbeeld eigen software downloadt en installeert. En dat zou op zich best handig zijn, omdat u dan bepaalde taken met een leuk ‘progje’ kunt automatiseren of vereenvoudigen. Maar ook als dat niet is toegestaan, is er vaak in overleg met de automatiseringsafdeling best nog iets te regelen. 

Uitgegeven bij: Rendement,  Tijdschriftdossier, 36 pagina's, ISSN: 1875-4627 (PC Rendement 2011)

Cloud Computing

 

Met werken in de cloud kunt u zeker bedrijfsvoordelen behalen. Denk maar aan de kosten van het beheer van uw software en infrastructuur. Software hoeft u niet meer zelf aan te schaffen, want u betaalt alleen nog voor het gebruik. De kosten voor het onderhoud mag u ook schrappen, want dat is dan het pakkie-an van de leverancier. Maar het is niet allemaal hallelujah; er is natuurlijk ook een schaduwzijde. Voordat u de beslissing neemt om het nodige naar de cloud te verhuizen, is het dus zaak om de voor- en nadelen zorgvuldig af te wegen. Ook is het belangrijk om te zorgen dat u een goed en afgewogen contract met de leverancier sluit. Vraag u af of de beveiliging goed geregeld is, en of u wel makkelijk uw data terug kunt halen als de leverancier bijvoorbeeld failliet gaat of slecht presteert. Zet dus niet zomaar een krabbel onder een standaardcontract, maar ga eerst na of er wel voldaan wordt aan uw specifieke voorwaarden. Denk daarnaast ook aan een Service Level Agreement.

Uitgegeven bij: Rendement,  Tijdschriftdossier, 36 pagina's, ISSN: 1875-4627 (PC Rendement 2011)

Printen

 

Printen is iets waar u misschien nauwelijks over nadenkt. Het is er gewoon en het moet werken als u het nodig heeft. Toch? Nou, er is wel iets meer over te zeggen. Heeft u er bijvoorbeeld wel eens bij stilgestaan dat printen een kostbare zaak kan worden als u er niet de regie over neemt? Dat begint al bij de aanschaf. Een printer die te weinig kan voor de behoeften van uw bedrijf wordt een irritatiefactor, maar een printer die ‘te veel’ kan, jaagt u op kosten. Zet dus altijd eerst op een rijtje wat u eigenlijk nodig heeft. 

En dan zijn er de bedragen die u kwijt bent aan de tonercassettes of de inktcartridges. Die kunnen een onplezierige verrassing voor u zijn, want inkt en toner kosten per liter een paar honderd  euro. Dan wordt het toch wel belangrijk om na te denken over het printgedrag binnen het bedrijf. Kortom, het loont om kritisch te kijken naar de aanschaf, het beheer en uw behoeften. Waar kan het wel wat minder en wat heeft u absoluut nodig? In dit dossier vindt u alle informatie die u nodig heeft! 

Uitgegeven bij: Rendement,  Tijdschriftdossier, 32 pagina's, ISSN: 1875-4627 (PC Rendement 2011)

Office 2010

 

Alweer een nieuwe versie van het populaire Microsoft Office-pakket is uitgekomen. Inmiddels heeft Office 2010 zijn diensten al bij menig bedrijf bewezen. Stapt ook uw organisatie nu over, dan moet u snel met de software uit de voeten kunnen voor een overzicht van

de verschillen met de voorgangers. Zo ziet u direct wat u anders moet doen en waaraan u even extra aandacht moet besteden.

Microsoft is doorgegaan op de weg die met Office 2007 is ingeslagen. U wordt dus niet compleet verrast als u aan de slag gaat met Outlook, Word, PowerPoint of Excel. Toch kan het zijn dat u wel even moet wennen aan de nieuwe werkwijze met het lint, die de traditionele menu’s en werkbalken heeft vervangen. In dit dossier krijgt u een overzicht van de belangrijkste wijzigingen ten

opzichte van de oudere versies van Office.

Uitgegeven bij: Rendement,  Tijdschriftdossier, 48 pagina's, ISSN: 1875-4627 (PC Rendement 2010);
44 pagina's, ISSN: 1569-7592 (Office Rendement 2012)

Computer Compleet

 

De personal computer is een apparaat dat een belangrijke plaats inneemt in ons dagelijks leven. Adequaat met een pc omgaan kan iedereen zich eigen maken. Communicatie is het sleutelwoord: de gebruiker vertelt tegen de computer wat er moet gebeuren, de computer voert de werkzaamheden uit. Voor die communicatie met de pc gebruik je invoermiddelen zoals het toetsenbord of de muis. En de computer gebruikt bijvoorbeeld het beeldscherm of geluidssignalen om te melden wat hij wel of niet kan doen. Als de gebruiker op de goede manier met de computer leert communiceren, door het juiste gebruik van de hardware (de tastbare apparatuur) en de software (de programma's), kan de pc een hoop werkzaamheden uit handen nemen. Lezen is daarbij meestal het hele werk!

Maar het is dan wel handig als de ins en outs van die computer duidelijk zijn. In dit partwork leggen we alles rondom de pc uit!

Uitgegeven bij: Lecturama,  Partwork in 86 afleveringen, 2064 pagina's (2011-2015)

Overzicht met Outlook

 

Microsoft Outlook is bedacht in een tijd dat vele goeroes riepen dat we op weg waren naar het papierloze kantoor: geen agenda’s op het bureau, geen ingewikkelde vergaderplanningen, nooit meer het verkeerde telefoonnummer kiezen, geen uitpuilende postbakjes, geen vergeten afspraken en geen gele plakbriefjes op het bureau of beeldscherm. Inmiddels weet u wel beter. Uw werk bestaat nog steeds voor een groot deel uit papierafhandeling: post verwerken en versturen, brieven opstellen, notuleren op papier en papieren memo’s rondsturen. Sterker: er is nog nooit zoveel papier verbruikt als sinds de introductie van de pc. Maar het idee achter Outlook is prima. 

Groepsprogramma Outlook voor ‘personal infomation management’ is een uitstekend hulpmiddel om uw werkzaamheden te organiseren en informatie en taken uit te wisselen met uw collega’s. Bovendien is met dit programma veel meer mogelijk dan wat de

gemiddelde gebruiker ermee doet. Dat zult u in dit dossier ervaren!

Uitgegeven bij: Rendement,  Tijdschriftdossier, 36 pagina's, ISSN: 1569-7592 (Office Rendement 2010)

Randapparatuur

 

Het papierloze bureau, het draadloze bureau, en zelfs het apparaatloze bureau. Het zal er waarschijnlijk allemaal wel nooit komen: er is nog nooit zoveel papier verbruikt als sinds de introductie van de pc. De draadloze variant heeft het misschien nog wel het verst geschopt, want veel apparaten op het bureau zijn niet meer via slordig rondslingerende draadjes met de pc verbonden. En als het gaat om de beperking van het aantal apparaten rondom de pc: het is nog nooit zo vol geweest op het bureaublad! Al zijn de voorspellingen wel erg serieus dat alles-in-een apparaten op steeds meer verschillende gebieden gaan toeslaan. Dus niet alleen combinaties van printers, copiers en scanners, maar ook bijvoorbeeld brede aanraakschermen met een virtueel toetsenbord die ruimte genoeg bevatten om alle benodigde pc-onderdelen zoals processor, geheugen en opslagmedia te herbergen. Bent u het overzicht even kwijt met al die spullen op uw bureau? Dit dossier legt het u uit!

Uitgegeven bij: Rendement,  Tijdschriftdossier, 36 pagina's, ISSN: 1875-4627 (PC Rendement 2010)

Windows 7

 

De Windows-versies volgen elkaar snel op. U bent nog maar net bekomen van de introductie van Vista, of er staat alweer een nieuwe Windows in de schappen. Het lijkt de normale cyclus van de grotere softwareleveranciers, om steeds na zo’n jaar of drie een upgrade uit te brengen. En Microsoft is daar niet anders in. Maar is dat allemaal wel nodig? Kunnen we niet net zo goed blijven draaien met de versie die we hebben en die het overal prima doet? Voor en tegen beide mogelijkheden – meegaan met het nieuwe of blijven bij het oude – zijn veel argumenten te geven: enkele daarvan komen in dit dossier aan bod.

Maar veel belangrijker zijn de manier van werken en de nieuwe mogelijkheden in het verse besturingssysteem Windows 7 van Microsoft. Na lezing van dit dossier heeft u een goede indruk hoe het werkt. 

Uitgegeven bij: Rendement,  Tijdschriftdossier, 40 pagina's, ISSN: 1875-4627 (PC Rendement 2010)

Google

 

Google is populair en vooral bekend van zijn uitgebreide zoekmogelijkheden. Niet voor niets is ‘googelen’ ondertussen een synoniem voor ‘zoeken op internet’. Maar Google heeft meer voor u in petto. Want de zoekgigant kent als geen ander uw behoeften in de digitale wereld van vandaag de dag. Daarom zijn er ondertussen heel wat meer applicaties van Google die u via het web kunt gebruiken. Dat is namelijk essentieel in de benadering van de zoekmachinereus: alles moet via internet geschieden!

Dus zijn er behalve de in populariteit toenemende browser Chrome allerlei webtoepassingen ‘for the cloud’ bedacht waarmee u uw taken overal en te allen tijde kunt uitvoeren. Denk aan tekstverwerken, rekenen, presenteren of e-mails lezen en beantwoorden, en nog vele andere applicaties. Maar al dat werken via internet heeft ook schaduwkanten, oftewel: hoe veilig is het werken met Googles webproducten? En hoe uitwisselbaar met anderen zijn de bestanden? Kansen en bedreigingen dus, zoals altijd! In dit dossier het naadje van de ‘cloud’.

Uitgegeven bij: Rendement,  Tijdschriftdossier, 44 pagina's, ISSN: 1875-4627 (PC Rendement 2010)

Overtuigend presenteren

 

De manager zal op een zeker moment aan het geven van een presentatie moeten geloven. Helaas heeft niet iedereen daarvoor het redenaarstalent. Toch is met een goede voorbereiding en een gedegen training te leren om een publiek bij de hand te nemen en het gestructureerd door een verhaal heen te leiden. PowerPoint is daar een mooi hulpmiddel bij. Vandaag de dag geeft bijna niemand meer een presentatie zonder de rode draad van zijn verhaal te laten weergeven door dit Office-programma. Gelukkig is PowerPoint niet heel moeilijk te gebruiken. Met enkele muisklikken is zó een presentatie in elkaar gezet die als kapstok voor het verhaal kan dienen. Maar een diapresentatie maken die echt mooi en goed doordacht is, dat is weer een ander verhaal. In dit themadossier zijn niet alleen de aandachtspunten bij het geven van een presentatie te vinden, maar komen ook alle functies en mogelijkheden van PowerPoint voorbij. Om nooit meer wakker te liggen van een op handen zijnde presentatie.

Uitgegeven bij: Rendement,  Tijdschriftdossier, 36 pagina's, ISSN: 1873-8311 (Management Rendement 2010)

Sneltoetsen

 

Natuurlijk heeft u bij uw pc een muis ter beschikking voor allerlei taken in het besturingssysteem of in programma’s. Want een muis is heel handig in een grafisch georiënteerde omgeving. Maar het werken daarmee heeft behalve voordelen ook wel enkele nadelen. Zo is het tijdens het typen van tekst vervelend om voor een bepaalde functie naar het aanwijsapparaatje over te moeten schakelen, bijvoorbeeld om een stuk tekst vet te maken. En dat hoeft ook niet, want daarvoor zijn ook sneltoetsen. Daardoor kunt u uw handen op het toetsenbord houden.

Niet alleen krijgt u meer snelheid en gemak door het werken met sneltoetsen. Ook het risico van klachten aan nek, armen of schouders (RSI) is bij het gebruik van het toetsenbord kleiner dan bij gebruik van de muis. En op zulke klachten zit u al helemaal niet te wachten. U werkt dus sneller én gezonder met sneltoetsen!

Uitgegeven bij: Rendement,  Tijdschriftdossier, 32 pagina's, ISSN: 1569-7592 (Office Rendement 2009);
32 pagina's, ISSN: 1875-4627 (PC Rendement 2011)

Back-up, voor ’t geval...

 

Bedrijfscontinuïteit is een hot item: dat was het tijdens de recessie, maar nu de economie weer lijkt aan te trekken, is het nog steeds even belangrijk. Ook ‘kleinere’ rampen dan een financiële crisis kunnen uw bedrijfsvoering namelijk in gevaar brengen! Want uw organisatie is de afgelopen decennia steeds afhankelijker geworden van ICT voor de uitvoering van uw dagelijkse werkzaamheden en de (primaire) bedrijfsprocessen. En bent u dan daadwerkelijk voorbereid op calamiteiten? Denk aan de risico’s van pc-crashes, malwarebesmettingen, hackeraanvallen, diefstal van (mobiele) apparatuur, of ‘gewoon’ een stroomstoring. En natuurlijk aan de ‘reguliere’ rampen zoals brand, overstroming, vernieling of terroristische aanslagen. Zelfs het vertrek van sleutelfiguren in uw organisatie kan voor de nodige problemen zorgen. Al die verstoringen in uw bedrijfsprocessen kunnen u klanten of uw reputatie, en uiteindelijk dus veel tijd en geld kosten. Back-uppen is een van de belangrijkste activiteiten om uw organisatie na een calamiteit weer snel ‘in de lucht’ te krijgen. In dit dossier nemen we daarom de belangrijkste aspecten van adequaat back-uppen met u door. Zodat u in geval van nood weer snel up-and-running bent!

Uitgegeven bij: Rendement,  Tijdschriftdossier, 36 pagina's, ISSN: 1875-4627 (PC Rendement 2009)

Uw digitale veiligheid

 

Steeds meer pc’s zijn met elkaar verbonden via netwerken en internet, die van u natuurlijk ook. Maar behalve dat dit handig is voor bijvoorbeeld mailen, uitwisseling van bestanden of surfen over het wereldwijde web, brengt het ook risico’s en gevaren met zich mee. Want niet iedereen die u digitaal ontmoet, is even goedbedoelend. Cybercriminaliteit is nog altijd een groeiend verschijnsel. En de digiboeven lijken met de dag slimmer. Diverse onderzoeken laten zien dat er wel meer en meer aandacht komt voor de bescherming tegen al die risico’s, maar dat de kennis van zaken over deze materie bij veel gebruikers nogal beperkt is. Weet ú bijvoorbeeld hoe een ‘trojan’ te werk gaat of wat ‘social engineering’ is? En hoe u zich ertegen kunt beveiligen? Of wat u moet doen als u getroffen bent door een infectie met malware? Dit dossier stelt een groot aantal van dergelijke onderwerpen aan de orde, zodat u weet wat er in de wereld van de cybercrime gebeurt. Vooral om u meer bewust te maken van de mogelijke gevaren. En niet in de laatste plaats om uw pc nog beter te kunnen beveiligen tegen alle ellende...

Uitgegeven bij: Rendement,  Tijdschriftdossier, 40 pagina's, ISSN: 1875-4627 (PC Rendement 2009); gedeeltelijke heruitgave in Dossier Beveiliging: 32 pagina's, ISSN: 1875-4627 (Office Rendement 2012) - coauteur: Drs. A.L.P. van Rijswijck

PC Rendement

 

PC Rendement is de opvolger van ICT Rendement, een nieuws- en adviesmagazine met de focus op professionele pc-gebruikers en ICT'ers zoals ICT-adviseurs, applicatieontwikkelaars en -beheerders en helpdeskmedewerkers: elke maand een vakblad met 100% praktische info, elke week een nuttige e-mail met het belangrijkste nieuws. 

Uitgegeven bij: Rendement,  Tijdschrift, vier jaargangen van 11 à 12 nummers, ca. 50% van de inhoud (restant door redactie en coauteurs), ISSN: 1574-1680 (PC Rendement 2009-2013); 

Aan de slag met Office 2007

 

De nieuwste versie van kantoorbundel Office ziet er wel even anders uit dan u was gewend. Microsoft heeft de menu’s en werkbalken aan de kant geschoven en de programma’s nu voorzien van een ‘intuïtieve gebruiksomgeving’. En dat betekent dat er voor uw werk

nogal wat verandert. U zult er even in moeten duiken om ‘opnieuw’ te leren omgaan met de populaire programma’s. Office Rendement

helpt u daarbij! Dit dossier over Microsoft Office 2007 is in eerste instantie bedoeld voor gebruikers die over willen stappen op de nieuwe versie, maar ook beginners kunnen met de opdrachten en voorbeelden de mogelijkheden snel verkennen.

Uitgegeven bij: Rendement,  Tijdschriftdossier, 40 pagina's, ISSN: 1569-7592 (Office Rendement 2008)

Aan de slag met Office 2007

 

De nieuwste versie van kantoorbundel Office ziet er wel even anders uit dan u was gewend. Microsoft heeft de menu’s en werkbalken aan de kant geschoven en de programma’s nu voorzien van een ‘intuïtieve gebruiksomgeving’. En dat betekent dat er voor uw werk

nogal wat verandert. U zult er even in moeten duiken om ‘opnieuw’ te leren omgaan met de populaire programma’s. Office Rendement

helpt u daarbij! Dit dossier over Microsoft Office 2007 is in eerste instantie bedoeld voor gebruikers die over willen stappen op de nieuwe versie, maar ook beginners kunnen met de opdrachten en voorbeelden de mogelijkheden snel verkennen.

Uitgegeven bij: Rendement,  Tijdschriftdossier, 40 pagina's, ISSN: 1569-7592 (Office Rendement 2008)

Excelleren met Excel

 

Als manager hoort rekenen nu eenmaal bij het vak, zoals bij de budgettering. En daarbij kan een vakkundig hulpmiddel als het rekenprogramma Microsoft Excel heel goed van pas komen. De kans is groot dat de gebruiker eigenlijk nog maar een klein deel van de mogelijkheden van het programma benut. En dat is niet alleen jammer maar vooral ook zonde van al die toegevoegde waarde die het programma biedt. Het spreadsheetprogramma Excel is namelijk wel wat meer dan het elektronisch ruitjesvel waarmee het

in vrijwel elke basiscursus wordt vergeleken.

In dit dossier hebben we een aantal geavanceerde mogelijkheden van het programma op een rij gezet. Om op die manier straks een goed model op te kunnen zetten en ook de geavanceerde opmaakmogelijkheden toe te passen. 

Uitgegeven bij: Rendement,  Tijdschriftdossier, 48 pagina's, ISSN: 1873-8311 (Management Rendement 2009);
48 pagina's, ISSN: 1574-1419 (FA Rendement 2006)

Word beter met Word

 

Voor een office manager is werken met Microsoft Office een must. En bij vrijwel alle werkzaamheden moet je kunnen lezen en schrijven met tekstverwerker Word, want dat is hét stuk gereedschap bij uitstek. Maar er zijn heel wat functies in Word die niet worden gebruikt. Terwijl ze vaak erg handig zijn en veel werk kunnen besparen! In dit dossier bespreken we diverse onderwerpen waar nog heel wat achter kan steken. We richten ons vooral op de wat geavanceerdere functies, om deze nader te verkennen. Zo komen allerlei gevorderde opmaak- en indelingsfuncties op tekst- en documentniveau aan bod, en laten we bijvoorbeeld zien hoe eenvoudig met geavanceerde zaken als opmaakprofielen, sjablonen, objecten, hoofd- en subdocumenten, velden of macro’s is te werken. 

Uitgegeven bij: Rendement,  Tijdschriftdossier, 48 pagina's, ISSN: 1569-7592 (Office Rendement 2007)

Een goede presentatie maken met PowerPoint

 

Met een goed opgezette sheetpresentatie kan een spreker het publiek voor zich winnen. Bij het maken van zo'n presentatie is kennis van een programma als PowerPoint onontbeerlijk. Dit boek helpt gebruikers de uitgebreidere mogelijkheden van PowerPoint te benutten. Hoe maak je een flitsende slide show met (bewegend) beeld? Hoe kun je grafieken mooi presenteren? En hoe maak je goede hand-outs van de presentatie? Een goede presentatie met PowerPoint gaat in op deze en andere vragen en is daarmee een inspirerend boek dat voor indrukwekkende resultaten zal zorgen. 

In de tekst vind je zowel (theoretische) achtergronden en uitleg, alsook opdrachten waarmee je zelf de stof in de praktijk kunt brengen. 

Uitgegeven bij: ThiemeMeulenhoffPaperback, 79 pagina's, ISBN:  978-90-069-5206-3 (2005) - coauteur: F.J. Peetoom

Programmeren in MS-Office met VBA

 

In de Office applicaties kan het voorkomen dat de standaardmogelijkheden tekort schieten. Het opnemen van macro's kan een aantal zaken alvast oplossen, efficiënter maken, vereenvoudigen of versnellen. Het kan echter zo zijn, dat een macro nog niet precies de gewenste handelingen uitvoert. In sommige gevallen moet je de macro verder op maat snijden. Om zowel de broncode van macro's te bewerken als extra toepassingen in de applicaties te bouwen, moet je kennis van Visual Basic for Applications (VBA) hebben.
In dit boek komt in vier delen Programmeren in Office met VBA  aan de orde. De eerste module is verplichte kost om de overige drie delen te kunnen doen. In deel 1 worden de beginselen van het programmeren in VBA behandeld: hoe wordt een VBA-project opgebouwd en wat zijn de basishandelingen van het programmeren. In de andere drie delen bespreken we de verschillende toepassingsmogelijkheden van VBA binnen Word, Excel en Access, aan de hand van praktijkvoorbeelden en oefeningen.

Uitgegeven bij: ThiemeMeulenhoff,  Paperback, 131 pagina's, ISBN:  978-90-069-5208-7 (2005) - coauteur: F.J. Peetoom

Werken met rekenmodellen in Excel

 

Dit boek gaat in op de bouw en praktische toepassing van rekenmodellen met spreadsheetprogramma's. De student krijgt eerst een introductie in de basisbegrippen en -handelingen van het spreadsheetprogramma Excel. Vervolgens leert hij hoe hij zelf rekenmodellen kan ontwikkelen en bouwen. De student krijgt hierbij inzicht in de veelheid aan situaties waarin een rekenmodel uitkomst biedt.

Het boek gaat ook in op de analytische en voorspellende aspecten van rekenmodellen en de daarvoor te gebruiken instrumenten (formules) binnen het spreadsheetprogramma. Werken met rekenmodellen biedt de student volop houvast en inspiratie om in zijn toekomstige werk spreadsheetprogramma's effectief in te zetten. 

Uitgegeven bij: ThiemeMeulenhoff,  Paperback, 104 pagina's, ISBN:  978-90-069-5205-6 (2005) - coauteur: F.J. Peetoom

Geavanceerd werken met databases in Access

 

In dit werkboek maak je uitgebreid kennis met Microsoft Access. Access is een databaseprogramma onder Windows. Het maakt deel uit van Microsoft Office.

Je begint met de werking van het programma:  hoe je als gebruiker Access moet starten en stoppen, welke functies je in het venster vindt en wat het basisidee achter het programma is. Daarna ga je al snel aan de slag met (zelfgemaakte) databases. Een database is een verzameling tabellen, queries, formulieren, rapporten, macro's en programma's die bij elkaar horen. Gegevens in een database staan in tabellen, de overige objecten zijn er om met die gegevens te kunnen werken. Als alles bij elkaar is gebracht kan het als database-applicatie of zelfs als zelfstandig programma draaien onder Windows.

Uitgegeven bij: ThiemeMeulenhoff,  Paperback, 112 pagina's, ISBN:  978-90-069-5207-9 (2005) - coauteur: F.J. Peetoom

ICT Rendement

 

ICT Rendement is het vakblad voor ICTmanagers, systeembeheerders, applicatieontwikkelaars en -beheerders en helpdeskmedewerkers: elke maand een vakblad met 100% praktische info, elke week een nuttige e-mail met het belangrijkste nieuws

en elke dag staat onze helpdesk voor u klaar. 

Uitgegeven bij: Rendement,  Tijdschrift, vier jaargangen van 11 nummers, 1408 pagina's, ISSN: 1574-1680 (ICT Rendement 2005-2008); 

Office Troubleshooting

 

Praktijkhandboek met een compleet pakket aan actuele informatie om al uw problemen met en vragen over Microsoft Office (versies 2000, 2002/XP en 2003) optimaal aan te pakken en op te lossen. Bevat naast de losbladige artikelen ook cd-roms met de digitale inhoud van het boekwerk en allerlei tools en hulpmiddelen (freeware en shareware). Daarnaast is voor de abonnees een online IT helpdesk beschikbaar.

Uitgegeven bij: Weka Uitgeverij BVPraktijkhandboek in abonnementsvorm: basisboek plus 30 aanvullingen 3 à 4 per jaar, ca 25% van de inhoud (2005-2011) - coauteurs: Onno Poelmeyer, Frits Egmond, Peter Kooijman

Webdesign

 

Webdesign (of webontwerp) gaat over de activiteiten rondom het ontwerpen van webpagina’s. De ontwerper stelt die pagina’s via internet (het world wide web) beschikbaar en anderen kunnen die dan bezoeken en bekijken. Bij een goed ontworpen website is sprake van een uitgebalanceerd samenspel van vorm en functie. Een flitsende multimediapresentatie op uw homepage die niets zegt over wat u wilt vertellen, is geen goede site. En een lang verhaal in een klein lettertype op uw welkomstpagina waar weliswaar precies in staat wat u heeft te melden, kan een bezoeker behoorlijk irriteren.

In deze uitgave Webdesign hebben we het over al die aspecten: de vormgeving, de functie en ook de inhoud. We bespreken technieken om objecten en onderdelen op webpagina’s vorm te geven en die vormgeving eventueel verder te verfraaien. En ook de functionele kant van webpagina’s en hun vormgeving komen aan bod. Daarnaast is natuurlijk ook de inhoud belangrijk, maar daarover zullen we toch niet al te veel zeggen: tenslotte is dat aan de maker. Want wat moet  de webpublicatie melden aan de wereld die via internet binnenkomt?

Uitgegeven bij: Lecturama,  Partwork in 52 afleveringen, 1248 pagina's (2003-2005, 2010-2013)

Einde van de lijst